Със сигурност сте виждали красиви снимки на инфлуенсъри в Инстаграм, които изглеждат зашеметяващо, дори и да са заснети с телефон. С тази статия ще наблегна на някои основни трикове, които отличават впечатляващите снимки от всички останали, пречупени през погледа на дизайнера.

Всеки може, ти също!

Независимо с какъв телефон разполагате, той със сигурност има някаква камера, щом говорим за снимки в Инстаграм. В случая важното е да направите достатъчно експерименти в различна среда, за да откриете възможностите и границите на камерата на вашия телефон. Така предварително ще знаете какво да очаквате, когато решите да снимате нещо интересно. И така, вече знаем, че имате камера и знаете какво може...

Позицията на обектите в снимката

Ако снимате хора или себе си, важно е да знаете някои основни правила. Не режете крака, глави, уши и други крайници от кадъра! Най-често срещаната грешка при снимане е да се отреже част от ръката, пръстите на краката да излязат от кадър или част от главата да липсва. Когато вие снимате или някой ви снима, обърнете внимание на тези детайли и ще изглеждате по-добре на снимка. И един съвет - ако не сте сигурни, снимайте от по-далеч, а след това изрежете по тези правила снимката за Инстаграм.

Ако снимате обекти, правилото е още по-просто - снимайте от различен ъгъл и покажете различна гледна точка дори и на най-скучния обект. Така със сигурност ще предизвикате внимание в Инстаграм.

Комбинация от цветове

Ето това е нещото, което отличава вашите снимки от зашеметяващите снимки в Инстаграм. За цветовете си има цяла теория, начини за комбиниране и правила за акцентиране.

Най-важната и водеща част от теорията за цветовете е цветното колело. На него са подредени основните и преливащи се цветове подобно на цветовете на дъгата. А тези цветове от колелото се комбинират по няколко различни правила, които скоро ще ви споделя в нова статия. А за да не я пропуснете, следете ме в Туитър, където споделям новите си статии.

Ето един хитър съвет - принтирайте си цветното колело и го залепете на вратата на гардероба. Така всеки път като посегнете към любимата блуза, ще можете да я наложите на колелото и да прецените с какво се комбинира най-добре. А за да не сте скучни, играйте си с различните правила за комбиниране. Придържайте се до максимум три цвята в една комбинация, за да изглеждате по-уверени и да носите правилното послание. А когато се облечете добре, със сигурност ще изглеждате добре и на снимка. Сега остава да съобразите фона или обкръжаващата ви среда спрямо цветовете на вашите дрехи.

Същите правила се прилагат и при снимане на обекти без хора на тях. Огледайте обекта, преценете цветовете на обкръжаващата го среда и подберете такава позиция на снимане, която позволява максимално добра комбинация от цветовете на обекта и обкръжаващия го фон така, че да постигнете правилен акцент.

Следвайки горните няколко съвета ще забележите, че снимките ви в Инстаграм са станали по-привлекателни и изглеждат по-добре спрямо преди.

Как да не омажете снимката си с филтри...

Факт е, че Инстаграм първи започнаха да налагат използването на филтри върху снимка за социалните мрежи. Дори в началото имаха много характерен и разпознаваем филтър, който се беше превърнал в епидемия.

Сега имат доста голямо разнообразие и остава един съществен въпрос:
Трябва ли да ползваме филтрите на Инстаграм върху снимките си?

Отговорът е, че не е задължително, но понякога работи добре. Тук пак опираме до цветовете. Почти всички филтри на Инстаграм променят цветовете, като ги изместват към други или полагат общ цвят върху снимката. Аз лично предпочитам да обработя снимката ръчно, следейки резултата от всяка настройка, но аз обичам цветовете. Ако не сте сигурни, че цветовете ви са правилно комбинирани, но снимката ви харесва и искате да я споделите в Инстаграм, пробвайте с филтър. Разгледайте филтрите на Инстаграм, може нещо да ви допадне. Освен това филтрите в Инстаграм могат да се прилагат непълно, като използвате опцията да изберете колко процента да е интензивността на филтъра.

Сега остава да споделите вашата снимка в Инстаграм и да оставите широката публика да й се порадва. А дори и да не получите много лайкове, не се отказвайте. Със сигурност снимките ви вече са по-добри!

Ако пък сте любопитни да видите мои снимки, последвайте ме в Инстаграм :)

А сега излезте, поснимайте с новите хитринки и очаквам вашите коментари по-долу...

Приятно снимане!