Тъй като подарих коренчета мента на мои приятели и фолъри в Туитър, редно е да напиша и няколко реда със съвети за отглеждането и употребата й...

Какво е ментата?

Ментата е ценна и лековита билка и подправка. Навсякъде ще прочетете, че е от семейство устоцветни и т.н. и т.н., но помнете, че ментата е много полезно растение. Има много и различни видове мента, като аз в двора си отглеждам три вида - джоджен (Mentha spicata), дълголистна мента (Mentha longifolia) и къдрава мента (Mentha spicata var. crispa), позната още като Spearmint с много характерен аромат на дъвка.

Ето и малко информация за трите вида, които са с много различен и характерен аромат.

Джодженът се ползва предимно като подправка и вкъщи го добавяме към зрял боб и ориз на фурна. Сигурно има още много приложения, но аз не съм чак такъв кулинар, че да ви ги описвам сега.

Дълголистната мента много прилича на джоджена, с малко по-дълги листа е и е с остър, лютив вкус. Мисля, че още се нарича лютива мента (Pepermint) и се ползва за извличане на етерично масло. Чудесна е за комбиниране на билки за чай зимата, като има успокояващо действие. Вкъщи я слагам на всеки чай, защото прави вкуса му по-остър и свеж.

Къдравата мента я взех на майтап в една саксийка от магазина, защото ми хареса как мирише на дъвка. Но именно тази мента е незаменима и характерна съставка на лимонадата и мохитото, а четсо намира приложение и в кулинарията. Да си призная, това ми е любимият вид мента и я слагам дори върху пицата, като придава шокираща свежест при отхапване на парче с листенце отгоре. Именно този вид мента подарих на десетина човека в Туитър. Дано ви се е прихванала и ме споменавате с добро! :)

Отглеждане на мента в двора

Тъй... Мента вече си имате, понеже съм щедър (и скромен), но да видим как се отглежда.

Всъщност ментата е едно от най-непретенциозните растения и поне в нашия двор се развива като луда и без притеснение от плевели и треви! Това бе и причината да тръгна да подарявам коренчета, за да я огранича малко, понеже тръгна да превзема територията на мащерката.

Напрактика отглеждането на мента в двора е много лесно - засаждате някъде ментовите стръкчета и поливате редовно. Добре е почвата да се дренира лесно (по-песъклива), но вкъщи си е доста сбита и пак расте като луда. Обича влагата, но и да я забравите за няколко дни, няма да ви се разсърди. Все пак поне първата година се старайте да я глезите с редовно поливане, тъй като корените й са още малки.

И трите споменати по-горе вида мента понасят пряко слънце, но би им харесало повече на шарена сянка под някое дърво, където влагата в почвата ще се изпарява по-бавно. В нашия двор са около дърветата, като всеки вид мента си има собствено дърво, за да не се карат и поне през горещото лято са леко на сянка и се чувстват перфектно.

Отглеждане на мента в саксия

Ето тук вече не съм голям експерт по ментата, тъй като си я гледаме в двора. И все пак гореописаното би й харесало. Гледайте я в топла и слънчева стая, може и на балкона (само да не я пече пряко!) в широки и плитки сандъчета, тъй като коренът е хоризонтално пълзящ и му трябва площ, а не обем. Вземете си почвена смес за зелени цветя и я обогатявайте отвреме навреме с малко био тор от калифорнийски червей. Звучи сложно, но са просто две торби пръст и ги има из хипермаркетите. Ако искате подробности, пишете ми в Туитър, че никой не ми плаща за реклама тук. :)

И тъй, засаждате едно-две коренчета в сандъче, тъй като бързо ще се разпространи и ако са много, ще им стане тясно. Поддържайте почвата влажна, но не мокра, за да не изгние корена. Може отвреме навреме да пулвелизирате листата с преварена вода. А ако имате опит и идеи, ще се радвам да ги споделите в коментарите под статията.

Ментата и зимата

Ако отглеждате ментата в двора си, през зимата е много просто - оставете я на спокойствие. В късната есен ожънете в дъно стръковете и ако сте в много студен район, може да нахвърляте отгоре опадали листа от някое дърво. Само гледайте да не са дюлеви, тъй като загниват и заразяват с гъбички! А ако й направите парник, напролет ще тръгне много по-рано да се развива и още през март ще се радвате на свежи ментови листа.

А ментата в саксия просто приберете в топла и слънчева стая за зимата, като поливате малко по-пестеливо, тъй като вегетацията й сигурно ще се забави.

Сушене на мента за чай

Ментата е чудесна за прясна консумация, но е много полезна и под формата на чаена запарка. Честно казано чиста мента до сега не съм пил, тъй като съм запален по билките и си я правя винаги в комбинация с други билки според конкретното приложение. И за тази цел ментата трябва да се изсуши, а тя е капризна в това отношение. Ако сушите мента в електрическите сушилни, които продават из магазините, настройте на не повече от 35 градуса и разстелете на широко, без да правите пластове от листа. Същото се отнася и при сушенето на въздух, като това трябва да е винаги на сянка, в противен случай листата бързо ще почернеят, а етеричните масла ще се изпарят. Имайте предвид, че като изсъхне, ментата става лека и крехка особено дълголистната и лесно се стрива до прах, което съвсем не пречи на вкусовите и лечебните й свойства, но просто трябва да се дозира по-умерено.

Ами това е. А ако сте пропуснали офанзивата по подаряване на мента в Туитър, пишете ми (може да намеря и за вас някое коренче).

Остава да си кажем "Наздраве!" с чаша домашно мохито.